Mon/Dec/AM
Inspired by Japanese tradition, Mori offers a dining experience centred on maximising flavor, texture, and balance. Already known for its haute cuisine sushi and richly filled poke bowls at the Foodhallen, Mori has now opened a bistro in the city centre. The chefs use only the finest ingredients available each day, combining local and international produce to offer the best possible experience with meticulous attention paid to presentation.
Wed/Aug/AM
"Gouden Pollepel"
De nieuwe bistro Mori in Rotterdam is een aanrader. Een Japans eethuisje waar de gerechten als schilderijtjes op tafel komen en heerlijk smaken. Kijk vooral ook even naar beneden bij de entree.
We kennen Mori al van de sushibar in de foodhallen aan de Wilhelminakade. Daar viel het al op met zijn kleurrijke sushi, sashimi en die garnalentempura-rol, maar is het vooral volume draaien en meters maken voor de vele afhalers. In dit nieuwe eethuisje van Mori, met veertien plekken, geniet de keuken ook zelf van de mindere hectiek en kan daardoor meer de tijd nemen om uit te pakken met de hapjes.
Het wordt een Japanse bistro genoemd, dat klopt ook wel, maar laat je door die paar Franse tafeltjes met gietijzeren voet niet van de wijs brengen. Mori is opgezet naar voorbeeld van een Japanse izakaya, tussen restaurant en drinklokaal in.
Het is er vrij strak ingericht, met houten latjespanelen aan een muur, je loopt over een dikke glasplaat bij de entree waardoor je de keuken beneden ziet en er wappert een noren bij de entree. Een deurgordijntje, in oorsprong bedoeld om zonlicht of stof van de straat tegen te gaan.
Sakekaart
Er is als gebruikelijk een uitgebreide sake-kaart. We kiezen voor een daiginjo sake (kiwami), die fris smaakt maar ook licht kruidig en past bij vis, schelpen en gerookte ingrediënten. We bestellen ook een witbiertje en een fles water.
De keuken doet dan met de akami een perfecte openingszet. Een bordje met dieprode magere tonijn waarbij de smaak van de vis leidend is. Dus op een klein bergje rijst, met wat gepekelde gember, verse wasabi op wortel en licht peperig blad van Indische kers apart erbij. Balans is waar het om draait. Bij die grote all you can eat-zaken eet je vooral veel rijst met een beetje vis en het liefst nog een smaak-afleidend sausje erover.
Wasabi
Echte wasabi smaakt een stuk milder dan de imitatievorm en wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia Japonica plant. De veel scherpere wasabi, in poedervorm en uit tubes, is meestal de nepversie en wordt gemaakt van mierikswortel, radijs, mosterd en gekleurd met bladgroen.
Op stokjes
Ons feestje is begonnen. Er volgen skewers, hapjes op stokje van de rokerige houtskoolgrill, met vlezige koningsoesterzwam, gemarineerde tijgergarnaal, platgeslagen beef, en heerlijk ibéricospek gelakt met miso-yuzu. We drinken er toegankelijke chardonnay en sauvignon bij.
De gefermenteerde sojapasta pakt in de izakaya zijn rol en ook bij Mori. Zoals een zoete variant op een mooi gegaarde halve aubergine, en een met soja-tonen bij de hamachifilet.
Bestel hier ook zeker de oesters en de scallops met spinazie, als variant op de sint-jakobsschelp. Mori heeft ook daar weer miso bij gebruikt, dat overigens nergens verveelt, gesmolten zoete gruyèrekaas en Japanse bundelzwammetjes. Leuk accent is de zoutbeleving van ingedroogde rode viskuit op het schelpvlees.
Botersaus
Het zijn die subtiele toevoegingen waardoor je je als gast ook gezien voelt bij Mori. De gastvrouw raadde ons ook de beef tataki aan; volstrekt legitiem. In het kommetje met stukjes flat steak, wat viseitjes en witte radijswortel, wordt aan tafel een botersaus geschonken en truffel geschaafd. We gebruiken chopsticks waardoor het feestje lekker lang duurt en lepelen daarna de saus op.
Als slot, aan desserts valt er weinig te kiezen, is er een bolletje goed matcha-ijs. Hopelijk houdt de keuken de ambitie vast. Want dat het ook bij deze Miro druk gaat worden, lijdt geen twijfel.
Beoordeling 7,8
Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 8,5
Nagerecht 7
Bediening 8,5
Sfeer 8
Prijs-kwaliteitverhouding (telt dubbel) 7
Bekijk hier de tussenstand van de Gouden Pollepel.
Praktisch
Adres: Van Oldenbarneveltstraat 156A, Rotterdam
Telefoon: 06 – 394 53 038
Website: moribistro.nl
Openingstijden: di – do 17- 22 uur, vr – zo 12 – 22 uur
Rolstoeltoegankelijk: ja, toilet niet
Prijzen: hapjes vanaf 3,90 euro, sushi-rollen vanaf 27 euro, gerechtjes diner vanaf 6,20 euro, dessert 2,95 euro, sake vanaf 7 euro, wijn 5 euro, Mori bier 4,80 euro
Afgerekend: 139,05
Mon/Aug/AM
De naam 'Mori' doet misschien al een belletje rinkelen. Als je wel eens in de Foodhallen op de Kop van Zuid bent geweest, kun je zomaar eens Mori Sushi Bar tegengekomen zijn. Naast deze succesvolle formule is Mori nu ook aan de andere kant van de Maas te vinden en kun je sinds kort terecht bij Mori Japanese Bistro aan de Van Oldenbarneveltstraat 156A.
Even voorstellen
Mori, de Japanse bijnaam van chef Maurice, heeft een vurige passie als het gaat om de Japanse keuken. Die passie kwam al goed naar voren in de Sushi Bar, maar naast de sushi “zoals je gewend bent”, begon het bij hem steeds meer te kriebelen om een tweede zaak te openen waar hij helemaal zijn eigen stempel op kon drukken. Met deze Bistro is die missie zeker geslaagd. Bij Mori maak je kennis met een verfijndere Japanse keuken.
De chef zit vol inspiratie en heeft maar liefst 150 gerechten uitgedacht. De menukaart wordt echter nooit groter dan 1 A4’tje. Ieder seizoen wordt er namelijk gewisseld. Niet alleen het eten, maar ook het drankaanbod is zorgvuldig samengesteld. Zo wordt er een uitgebreid assortiment aan sakes en whisky’s geserveerd, met een uitvoerig advies over hoe of wanneer je deze het best kunt drinken. Daarnaast zijn ook de cocktails leuk vormgegeven. Zo vind je er een combinatie van kwieke Japanse variaties op bekende klassiekers, maar ook unieke Oosterse smaakcombinaties.
‘Bij Mori maak je kennis met de verfijnde Japanse keuken.’
Kleine hapjes
Zoals bij veel keukens van Azië doen we ook hier aan shared dining en proberen we van alles wat. De toon wordt meteen gezet met de Beef Tataki in een beurre blanc, welke royaal bedekt is met vers geraspte zomertruffel. Een mooi plaatje om te zien met diep donkerrood rundvlees, getopt met wat kaviaar. De smaak is intens; het vlees en de truffel vullen elkaar mooi aan.
Daarna volgt een Clam Miso Shiru. Op het eerste gezicht simpel, maar ook dit gerecht scoort punten. Door de miso ontstaat er een mysterieus wolkerig effect in de soep die als een zachte nevel op je tong neerdaalt. Het is haast fluweel, maar vooral diep van smaak. De kokkels onderin zijn ook een aangename verrassing. Het is eigenlijk jammer dat het maar zo’n klein schaaltje is.
Een andere verrassing zijn de Yuzu Kosho Wings: gefrituurde kippenvleugels gewokt in boter en yuzu, de populaire Japanse citrusvrucht. Creatief hoe Mori dit simpele borrelhapje weet op te pimpen naar een restaurantwaardig gerecht. Maar dat niet alleen, ook het volgende stukje kip, de Negitoro van de Japanse Robata grill is erg mals en de unieke Mori tare lak laat de kip weer kakelen in je mond.
Grote hapjes
Truffelliefhebbers opgelet, want er is meer: de Tamagoyaki Truffle. Zorg dat je dit niet overslaat! Om de balanceer act voor dit gerecht onder de knie te krijgen, is de toewijding van een samoerai nodig: je moet er namelijk voor zorgen dat het ei voldoende gegaard is om op te rollen, maar ook weer niet zo ver dat het bruin kleurt. Het resultaat is een mooi geel smaakbommetje waarbij iedere hap weer leidt tot een knallende vuurwerkshow voor je smaakpapillen. De wederom vers geraspte truffel maak deze combi fenomenaal.
Als laatste sluiten we af met de North Sea Crab Oshi, een van Mori’s signature rolls. Ook dit is weer anders dan je gewend bent. Voordat de sushirijst en de krabsalade samen tot een rol worden gevormd, brengt de rijst nog even een bezoekje aan de frituur. Het resultaat is de geweldige combinatie waar we allemaal zo van houden: krokant van buiten en zacht van binnen. De combi met de friszure krab en een beetje kaviaar komt zo goed uit de verf.
‘Het resultaat is een mooi geel smaakbommetje waarbij iedere hap weer leidt tot een knallende vuurwerkshow.’
Nog een hapje?
Bij Mori krijg je een culinaire Japanse ervaring van de bovenste plank waarbij alles tot in de puntjes verzorgd is. Ieder gerechtje wordt zorgvuldig opgemaakt en tot in perfectie opgediend. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten. De prijs is misschien wat hoger dan gemiddeld, maar weet dat kwaliteit nu eenmaal niet voor niks te krijgen is. Dit vakmanschap moet beloond worden. Ik ben in ieder geval nu al nieuwsgierig naar de nieuwe menukaart en ik kan jou aan van harte aanbevelen om ook eens een kijkje te gaan nemen.
Geschreven door Thijs van Lith
12 augustus 2024
Frontrunner
Mon/Jul/AM
Mori Japanese Bistro, opgericht door Maurice – ofwel Mori, zijn bijnaam in Japan – en zijn team, biedt een Japanse eetervaring met een moderne insteek. Na jarenlange ervaring in verschillende keukens en een succesvolle sushibar in de Foodhallen, heeft Maurice zijn droom waargemaakt: een verfijnde Japanse bistro waar kwaliteit en gastvrijheid centraal staan. Wij gingen met chef Mori in gesprek over zijn nieuwe zaak in de Van Oldenbarneveltstraat.
Mori opende een aantal weken geleden voorzichtig zijn deuren aan de Van Oldenbarneveltstraat, die hij de PC Hooft van Rotterdam noemt. Maurice koos bewust voor een soft opening. "Dit geeft ons de kans om de puntjes op de i te zetten en ervoor te zorgen dat alles naar wens verloopt”, legt hij uit.
"Mori: sushi bar en bistro"
Maurice heeft een indrukwekkende achtergrond in de horeca, onder andere in Japanse, Latijns-Amerikaanse en Franse keukens. “Daarnaast werkte ik samen met een aantal grote namen in en rondom Rotterdam.” Zaken die sushi op hun menukaart wilde, tussen andere gerechtjes, werden door Maurice geassisteerd. “Maar ik wilde het op mijn eigen manier doen”, vertelt hij.
Zo begon vijf jaar geleden Mori Sushibar in de Foodhallen, een avontuur dat samenviel met de pandemie. "Dat was een pittige tijd. Tijdens de lockdown hebben we geprobeerd vaste klanten te ontwikkelen en ons te focussen op service.”
Mori Sushibar blijft open, maar ondertussen realiseert Maurice nu zijn droom van een eigen bistro. “Ik wil heel graag voor de gast zorgen. Bij de sushibar kun je alleen afhalen en bezorgen”, vertelt Maurice. In Japan is de gast echt het centrale punt, die wordt verwelkomd en in een mooie sfeer is alle aandacht op hen gericht. “Dat wilde ik ook gaan doen en met de Japanse Bistro, een ‘izakaya met luxe’, kan dat.”
"Eigentijds Japans"
“Daarmee doen we iets unieks”, vindt Maurice. “Veel Japanse restaurants in Nederland hebben ongeveer dezelfde kaart. Dit wordt een meer high-end ervaring”, vertelt hij. “We houden van Japanse traditionele gerechtjes, maar moderniseren ze ook.” Hij geeft een voorbeeld: "Ceviche en crudo’s zijn populair, dus maken we dat met Japanse ingrediënten. We willen de ingrediënten, zoals Koshihikari Rijst uit Niigata Japan, Verse Uni (zee-egel) en Bluefin van Balfego, laten shinen. Sushi is een deel van de kaart, maar we hebben ook bijvoorbeeld Iberico en Wagyu."
De Japanse houtskoolgrill die Maurice heeft aangeschaft, geeft een complexe, lichte smaak aan de gerechten. "We hebben spiesjes (de kushiyaki) die mensen kunnen bestellen, zoals wild zwijn en king oyster mushroom. Deze komen van de barbecue. Alles is shared, zodat je verschillende gerechten kunt proeven”, vertelt hij enthousiast.
"Donburi voor de lunch"
Overdag biedt Mori ook lunchopties: "We serveren Japanse traditionele poke bowls, maar dan de Japanse variant: donburi en met wat luxe seafood, zoals bluefin, hamachi en zalmeitjes. We gaan ook Japanse brunch serveren, Gyudon, wat in Nederland nog bijna niet te krijgen is.” Deze beef bowls met Yakiniku en geponcheerd ei zijn voorlopig wel alleen als lunch te verkrijgen, de zaak is (nog) niet in de ochtend geopend.
Bijzonder is dat je bij de tonijn een QR-code krijgt en zo precies kan zien waar en door wie die gevangen is.
"Toekomstplannen: onigiri croissants"
Naast fris, koffie, thee en matcha biedt Mori ook wijnen en sake aan die passen bij de gerechten. Ook hebben ze een aantal indrukwekkende Japanse whisky’s op de kaart staan. “Onze yuzu limonade importeren we zelf en we hebben wat toffe Japanse cocktails bedacht.”
Maurice heeft grote plannen voor de toekomst: "We willen uiteindelijk ook een bakery doen. Veel mensen komen voor een kopje koffie en wij willen daar Japanse cakejes bij serveren, bijvoorbeeld met matcha. We gaan onigiri maken van croissantdeeg, zowel zoet als hartig. Mochi ga ik ook zelf maken – ik heb een machine uit Japan”, zegt hij trots, “maar dan mochi met vullingen die je nog niet veel ziet.”